MattRent

Specialist på mattrengöring för företag och privatpersoner

Tips & Råd


Om olyckan är framme är det viktigt att agera så snabbt som möjligt. Försiktighet är ett bra förhållningssätt. Använd hellre en svag lösning flera gånger på samma fläck än att tro på att den ska gå bort genast.

Blod: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Späd eventuella rester med ljummet vatten och sug upp resterna av fläcken. Ta lite ljummet vatten och diskmedel på en trasa och badda försiktigt. Torka torrt. OBS! Är det färskt blod, använd kallt vatten.
Bläck: Täck fläcken med hårspray och låt torka, borsta sedan försiktigt bort det med en lösning bestående av vatten och vinäger.
Choklad: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt.
Coca-Cola: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt.
Glass: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med kallt vatten, följ upp med en svag ammoniaklösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.
Kaffe: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Badda sedan med varmt vatten. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Upprepa tills fläcken försvunnit. Torka torrt.
Ketchup: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt.
Kräk: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen.,1 msk 7% ättika i 2,5 dl vatten. Torka torrt.
Läppstift: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.
Målarfärg: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.
Nagellack: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Ta en ofärgad bomullstrasa och badda försiktigt med lite nagellacksborttagare. Är fläcken kvar, tillsätt lite rengöringsmedel, badda försiktigt och följ upp med en svag ammoniak- och sedan en mild ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.
Skokräm: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt.
Sot: Dammsug försiktigt upp sotet och undvik att dra munstycket över mattan.
Stearin: Lägg isbitar på stearinet så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det. Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av stearinet.
Te: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt. Torka torrt.
Tuggummi: Lägg isbitar på tuggummit så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det. Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av tuggummit.
Urin/avföring: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa alternativt skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Skölj därefter fläcken med en blandning av vatten och destillerad vit vinäger, ungefär en matsked per 20 cl vatten. Torka därefter försiktigt bort så mycket som möjligt från mattan.